Hvordan ville vi reagere, hvis mennesker led samme skæbne som rigtig mange havdyr?

Tragiske billeder af dyr fanget i plastikaffald er blevet et globalt symbol på problemerne ved vores forbrug af plastik. Hvad vi glemmer er, hvad plastikforbruget kan betyde for os mennesker.

Havskildpadder, der er viklet ind i en six-pack ring. Delfiner eller større hvaler, der sidder fast i fiskenet. Koralrev og andre levesteder der er forurenet med forskelligt plastikaffald. Tragiske billeder af dyr og vores havmiljø ser vi desværre rigtig ofte. Men plastik er ikke kun en alvorlig trussel mod hav og miljøet, men også for menneskers helbred. Undersøgelser viser, at vi spiser, drikker og indånder plastik, så små partikler trænger ind i vores kroppe – og vi ved allerede, at de kemikalier, der tilsættes plastik, kan være lidt til meget skadelige for mennesker helbred

‘Plastic People’ skildrer hvordan en romantisk stranddag bliver forvandlet til en dystopi, da badegæster bliver fanget i og deformeret af skrald, fiskenet og plastik fra havet. Ved at ændre fortegnet på de tragiske billeder af dyr fanget i menneskeskabt skrald minder ‘Plastic People’ os om, at vi mennesker er en del af den natur, vi forurener. Det er vores usunde brug af engangsplastik, der har bragt os i den situation, vi er havnet i, hvor verden og verdenshavene drukner i engangsplastik.

”Der er blevet produceret lige så meget plastik i de sidste 15 år, som der blev i de foregående 50, og meget af den plastik er gået til engangsbrug. Vi er fanget i en engangskultur, hvor brug-og-smid-ud-adfærden har gjort os blinde for den skadelige indflydelse, denne opførsel har på vores oceaner, planet, levevis og menneskers sundhed. ’Plastic People’ er en grotesk dystopisk skildring og en påmindelse om, at vi er nødt til at handle nu og gøre op med vores engangskultur,” siger Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change. 

Hvis vi skal løse udfordringerne med plastik, er vi nødt til at reducere den overordnede produktion af plastik. Vi bliver nødt til at gøre op med engangsplastik og designe plastikprodukter, så de nemmere kan blive genbrugt og genanvendt uden farlige kemikalier.

‘Plastic People’ er instrueret af den prisvindende instruktør Ida Andreasen, som arbejder i spændingsfeltet mellem animation og live action, og hun skaber billeder på medmenneskelige relationer og samfundsmæssige problematikker. Filmen bruger absurditet og humor, der udvisker grænserne mellem natur og kultur og får os til at reflektere over plastikkrisen på en ny måde, blandt andet ved at illustrere ubehagelige billeder.

Se filmen her:

YouTube player