Formidling
5 film om plastikkrisen, der får dig til at tænke en ekstra gang
Det kan virke uoverskueligt at sætte sig ind i hele problematikken omkring plastikforurening; Hvor stort er problemet, hvor kommer det fra, hvorfor ender det i naturen, hvad kan vi gøre ved det, og hvor skal vi overhovedet starte? Heldigvis er der lavet mange fantastiske, øjenåbnende og til tider skræmmende film, der med levende billeder viser de problemer vi står over for, og hvad vi kan gøre ved dem.
Vi guider dig her til fem dokumentarfilm, der på forskellig vis illustrerer problemerne med plastik. Se den med nogle venner, din partner, dine forældre eller dine børn – nogle egner sig dog bedre til børn end andre. Rigtig god fornøjelse.
En Verden af Plastik (2017)
Hvert år udleder vi omkring 10 millioner tons plastik til havet. Hvis udviklingen fortsætter, forventes verdenshavene i 2025 at indeholde et ton plastik for hver tre tons fisk. Dokumentarserien En Verden af Plastik følger Plastic Changes tidlige ekspeditioner til nogle af verdens største plastiksupper, og gør dig klogere på, hvor plastikken egentlig bliver af, når først den er endt i havet.
Serien er et oplagt valg, hvis man vil fordybe sig i plastikproblematikken fra mange forskellige vinkler, og kan både ses af børn og voksne.
Se ‘En Verden af Plastik’ på Youtube
Albatross (2017)
Albatross er en smuk og hjerteskærende beretning om albatrossernes liv på ét af verdens fjerneste steder. På øen Midway Island i Stillehavet dør titusinder af baby-albatrosser hvert år, fordi deres maver er fyldt med plastik, som de er blevet fodret med lige fra starten af deres liv.
Fotofrafen Chris Jordan har besøgt Midway Island gennem flere år, og med sin film tager han dig med på en fantastisk rejse, der viser, hvordan vi er nødt til at genforene os med naturen for at overvinde vores plastikkultur. Filmen er ikke velegnet til små eller mindre børn.
Et hav af plastik (2016)
Instruktøren Craig Leeson og tidligere verdensmester i fridykning, Tanya Streeter, har på en fire år lang rejse sammen med forskere undersøgt vores verdenshaves skrøbelige tilstand. Dette er blevet til dokumentaren Et Hav af Plastik, som sætter fokus på, hvordan plastik har forurenet vores havmiljø.
Dokumentaren udforsker, hvordan bittesmå stykker af nedbrudt plastik bliver spist af dyrene i havet, og hvordan toksinerne herfra trænger gennem deres væv – og i sidste ende, hvordan disse toksiner ender på vores tallerken, hvor de potentielt udgør store sundhedrisici i form af kræft og andre helbredsproblemer.
Se ‘Et Hav af Plastik’ på Netflix
Straws (2017)
I USA smider man hver dag ca. en halv milliard sugerør ud – ofte efter kun ét enkelt brug. De små plastiksugerør ender på lossepladser, på gaden, og i havet, hvor de bliver en del af dyrenes fødekæde. Den prisvindende kortfilm Straws fortæller historien om sugerøret, og dykker ned i de meget aktuelle problemstillinger, som vores overforbrug af engangsprodukter forårsager.
The Story of Plastic (2020)
I den nye dokumentar, The Story of Plastic, følger vi plastikkens livscyklus fra udvinding af olie og gas til det ender som affald – og i havet. Filmen er en afsløring af, hvordan globale industrier gennem årtier systematisk har skubbet mere og mere plastik ud på markedet, som verden slet ikke er gearet til at håndtere eller omsætte til noget meningsfyldt. Samtidig har den almindelige borger fået skylden for, at vi ikke genanvender mere plastik.
‘The Story of Plastic’ kan virke som lidt af en mavepuster, da den hurtigt kan få seeren til at føle sig magtesløs. Men det er samtidig en film om håb, forandring og solidaritet.
‘The Story of Plastic’ havde verdenspremiere på Jordens Dag 22. april 2020 på Discovery Channel, hvor Plastic Change tilbød gratis streaming af dokumentaren. Filmen kan lejes eller købes via Amazon.