Artikler
7 tips til den bæredygtige nytårsfest
Vær velkommen, Herrens år, og velkommen herhid! Det nye år står lige for døren, og dermed også årets fest; Nytårsaften. Præcis som med jul, så er der forskellige traditioner, der skal opretholdes og gennemføres til nytårsfesten.
Men er det virkelig et must med de fjollede plastikhatte og engangs-sugerørene? Vi mener bestemt ikke, at en god nytårsfest skal komme an på rekvisitterne. Hvis du ikke kan undvære alle traditionerne, så har vi her 7 forslag, som kan gøre din nytårsfest lidt grønnere.
1. Genbrug nytårshatten
Rigtig ofte sælges der plastik-nytårshatte i diverse butikker frem til nytårsaften. Mange af den slags hatte holder kun den ene aften, og det er altså en skam.
Så hvis du skal have en sjov hat til nytår, så køb en i genbrug eller vær kreativ og lav den selv. Det kan også være sjovt for børn.
2. Find nytårsoutfittet i gemmeren, i genbrug eller hos naboen
Årets største fest, så skal man da se godt ud, ik? Vi forstår godt trangen til at gå ud og investere i en ny flot kjole eller et snorlige jakkesæt, men der er altså intet i vejen for at bruge festtøjet fra sidste år eller finde nye kombinationer i skabet.
Holder du nytår med de samme mennesker, så er der alligevel stor sandsynlighed for, at de ikke kan huske, hvad lige præcis du havde på. Skal du absolut have noget “nyt”, så smut forbi genbrugen, byt med en ven eller lej dit outfit.
3. Vælg holdbart pynt og bordlarm, der kan bruges næste nytår
Når der skal være fest, så skal der selvfølgelig pyntes fint op, men her er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvad du pynter op med.
Det bedste er at gå efter holdbare ting, der kan bruges år efter år og så selvfølgelig minimere brugen af plastik.
Du kan fx købe brugte instrumenter fremfor plastikfløjter. Du kan finde gratis ting fra naturen, såsom blade, grene eller kogler, i stedet for billigt plastik pynt. Eller du kan lave dit egent pynt af ting, der alligevel skulle smides ud.
Prøv desuden at undgå konfetti-kanoner, som ofte indeholder mange små dele af plastik.
4 Drop engangsservice – også til nytår
Der kan argumenteres for, at service hører under oppyntning og bordlarm, men vi synes alligevel, at det kræver sit helt eget punkt.
Der er nemlig en del, der, for nemhedens skyld, tyr til engangsservice – både i form af tallerkner, glas, bestik og sugerør.
Til det må vi bare sige, brug det service du har, også selvom det er lidt træls med opvasken efter. Alternativt kan du bede folk om at medbringe service og tage det med sig igen, når de går.
Det lyder måske lidt helligt, men engangsservice er altså heller ikke verdens mest festlige ting at spise af – og hvem gider egentlig at sidde med sin flotte drink og patte på et halvslatent sugerør? Kan du ikke undvære sugerøret, så brug et af metal eller bambus, der kan genbruges igen og igen.
5. Lav en klimavenlig nytårsmenu
Når du søger på “nytårsmad” på google, så komme der utrolig mange forslag med især oksekød.
Det mest klimavenlige ville være at gå vegetarisk eller vegansk til værks med nytårsmenuen, men hvis du ikke kan undvære kød, så er vores største anbefaling at droppe oksekødet.
Oksekød er nemlig det mest klimaforurenende af alle typer af kød.
Derudover kan det virkelig betale sig at købe lokale varer.
6. Drop krudtet til nytårsfesten
Okay, okay vi er ikke ude på at fratage dig alt nytårsfyrværkeri, men vi appellerer blot til, at du sparer på det og måske i stedet nyder andres fyrværkeri fx ved at finde et sted, hvor professionelle fyrer fyrværkeriet af.
Hvis du absolut ikke kan undvære fyrværkeri, så vær obs på at købe noget uden plastik-dele. Køb kun det fyrværkeri, hvor plastikken kan samles op efter affyring – når fyrværkeriet er helt slukket vel og mærket. Og når nu vi er ved sikkerheden, så husk sikkerhedsbrillerne og ikke mindst at gemme dem til næste år.
7. Få plastik med i nytårsforsættet
Hvis du er en af dem, der troligt laver nytårsforsæt eller måske bare vil prøve det af i år, så er det her din opfordring til at tage plastik med.
Det kan være, du skal prøve at spare på plastikken, når du køber ind (vi ved det er svært – og vi arbejder på at gøre det lettere at undgå plastik på din indkøbstur). Det kan også være, du skal undgå at købe gaver lavet af plastik eller helt undgå plastik, når du køber ting til dig selv såsom tøj, køkkengear eller toiletting.