Nyheder
Danmark er med i ny ambitiøs koalition, der skal løse plastikforurening inden 2040
Foto: Anne Aittomaki står foran FN’s miljøforsamling (UNEA) i Nairobi, Kenya, i februar 2022.
Ny koalition bestående af 20 lande, herunder Danmark, ser nu dagens lys. Koalitionen skal arbejde for at den kommende globale FN-traktat på plastik, der skal være færdigforhandlet inden udgangen af 2024, bliver så ambitiøs som muligt. Blandt andet ved at adressere den eksplosive vækst i plastikproduktion, som oversvømmer verden i plastikforurening samt den problematiske kemi i plastik, der spænder ben for en bæredygtig cirkulær økonomi på plastik.
I marts 2022 blev der til FN’s miljøforsamling (UNEA5.2) besluttet at verdens lande skal udarbejde en global plastik-traktat, der skal løse plastikkrisen ved at adressere plastik i alle faser – fra udvinding af råstoffer, produktion, forbrug og bortskaffelse samt inddæmning og opsamling i miljøet og havet. I efterspillet af denne historiske beslutning er en ny koalition blevet født, der lægger sig forrest med at løse plastikforurening inden 2040.
I Plastic Change er vi meget begejstret over, at Danmark er med i denne nye koalition, der skal arbejde for et højt ambitionsniveau i den kommende globale plastiktraktat. Ikke mindst fordi at koalitionen, der kalder sig “High ambition Coalition – To End Plastic Pollution” kridter banen op til diskussionen om nødvendigheden af at begrænse produktionen af ny virgin plastik og adressere de problematiske kemikalier i plastik, der både udgør en sundhedsrisiko for mennesker og som er en barriere for en cirkulær økonomi på plastik. Landene i koalitionen – som består af Norge, Sverige, Finland, Island, Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Schweiz, Portugal, Georgien, Canada, Rwanda, Den Dominikanske Republik, Senegal, Sydkorea, Chile, Costa Rica, Ecuador og Peru – har en fælles ambition om at sætte en stopper for plastikforurening inden 2040.
Bliver nødt til at reducere plastik og kemi
Plastikforurening udgør en planetarisk krise med konsekvenser for økosystemer, biodiversitet, miljø og klimaet og menneskers sundhed. Produktionen af plastik er eksploderet siden 1950’erne, hvor der årligt blev produceret ca. 15 mio. ton til i dag, hvor der produceres mere end 460 millioner tons plastik hvert år og hvor ca. halvdelen går til engansgplastik som emballage og ”to-go”-kulturen. Ifølge en ny rapport fra OECD ser vi ind i en fremtid med en tredobling af plastikaffald i 2060, hvoraf kun en femtedel vil blive genanvendt og over halvdelen ende på åbne lossepladser.
Allerede tilbage i april i år var forskere og internationale eksperter ude og slå et slag for, at hvis vi skal lykkedes med at begrænse plastikforureningen er vi nødt til at begrænse produktionen af plastik.
”Vi er konstant omgivet af og eksponeret for plastik. En stor del af vores møbler, tøj, elektronik og fødevareemballage er fremstillet af plastik, der indeholder titusindvis af kemikalier og udleder mikroplastik. Det samlet tryk af plastikmængderne og den kemiske cocktail er en trussel for miljø og menneskers sundhed. Hvis vi skal lykkes med at stoppe plastikforureningen er vi nødt til at begrænse plastik produktionen og hvis vi skal have en sikker cirkulær økonomi på plastik og beskytte folkesundheden skal vi have problematiske og ukendte kemikalier ud af plastikken – og det bliver akilleshælen i de kommende forhandlinger” udtaler Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change.
Vejen til en ambitiøs FN-traktat om plastik er banet. I dag fejrer vi, at Danmark er med i denne nye koalition, der skal sikre et højt ambitionsniveau til forhandlingsbordet i FN. I morgen forsætter vi arbejdet i Plastic Change, hvor vi som FN observatør vil følge forhandlingerne nøje og sikre at verdens ledere ikke løber fra det ansvar om at udarbejde en stærk og forpligtende plastik traktat – for mennesker og miljø.
Læs mere om den nye koalition på deres hjemmeside.