Nyheder

Dansk plastikaffald sendt til genanvendelse – fundet i Malaysia

I en landsby i Malaysia, blandt plastikaffald fra Tyskland, Frankrig, Portugal og andre EU-lande, er der nu fundet dansk plastikaffald, der med al sandsynlighed stammer fra danske husholdninger, som er indsamlet til genanvendelse.

Historien om det danske plastikaffald, der er fundet i Sydøstasien, er kommet frem efter TV2’s længerevarende graverarbejde med assistance fra Plastic Change og deres internationale netværk. Formålet var at undersøge, hvad der sker med det danske plastikaffald fra husholdninger, når det sendes til såkaldt genanvendelse. For hvordan er plastikaffaldet havnet i Malaysia?

I Danmark eksporterer vi det meste af vores plastikaffald fra husstande til genanvendelse i Tyskland eller Sverige, da de har højt udviklede teknologiske genanvendelsesanlæg. Danmark har ikke udbygget en lignende genanvendelsesindustri, da vi har foretaget dyre investeringer i affaldsforbrændingsanlæg. Af den grund bliver plastaffald, der skal genanvendes, nødt til at krydse de danske grænser til nabolandene. Dét, at vi eksporterer vores plastikaffald til nabolandene, og inden for EU, er i sig selv ikke et problem. Det kan tværtimod være det helt rigtige for et lille land som Danmark. Problemet opstår, når der ikke er opsyn med plastikaffaldet uden for Danmarks grænser. Samtidig findes der utallige typer af engangsemballager og engangsprodukter, der ikke er designet til at blive genbrugt eller genanvendt.

Selv med den mest avancerede teknologi er meget husholdnings plastik problematisk at genanvende, hvilket skyldes flere grunde. Husholdsningsplastik består ofte af flere typer plastik, der er af ringe kvalitet. Derudover er produkterne dårligt designet samtidig med, at plastikken bliver ”beskidt og forurenet”, når det blandes med andre plasttyper. Grundet disse udfordringer er en del af den plastik, som Tyskland har modtaget fra Danmark, blevet eksporteret videre til lande i Sydøstasien, herunder Malaysia. Her bliver det afbrændt til brændsel, hvis ikke det ender på åben losseplads.

FOTOS: MARK THESTRUP, TV2

Hos Plastic Change kommer det ikke som nogen overraskelse. “Det er fuldkommen uacceptabelt, at vores overforbrug af plastik og engangsemballager, ender som ubrugelig plastikaffald i Sydøstasien. Det må vi som rigt samfund tage ansvar for og løse”, siger Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change.

“Vi skal designe smartere, så man som forbruger er sikker på, at de produkter, og den medfølgende emballage, man hiver ned fra hylderne og får med hjem, er designet til at passe ind i et system, hvor de reelt bliver genbrugt eller genanvendt inden for Europas grænser.” fortsætter hun.

Læs den fulde artiklen om plastaffald fundet i Malaysia.

Læs om vores politiske anbefalinger til hvordan vi skal designe smartere. 

Læs også, 5 gode grunde til (fortsat) at sortere dit affald.