Artikler
Det nytter at droppe sugerøret
Det er ikke er nok i sig selv, at den enkelte forbruger ændrer plastikvaner, ligesom den enkelte stemme til et Folketingsvalg ikke bestemmer, hvem der skal være statsminister. Men hvis vi er mange, der gør det samme, kan vi gøre en forskel.
”JAMEN hvad nytter det dog, at jeg som enkeltperson dropper sugerøret, engangskoppen eller karkluden med mikroplastik, når der hvert år havner 8 millioner tons plastik i havet”?
Det spørgsmål får vi jævnligt i Plastic Change, ligesom vi møder negative kommentarer fra mennesker, der mener, at det er latterligt, at vi advarer mod mikroplastik i plejeprodukter, når det meste spild af mikroplastik til naturen kommer fra bildæk.
Tømmermænd af plastik
Det er rigtigt, at det ikke er nok i sig selv, at den enkelte forbruger ændrer vaner, ligesom den enkelte stemme til et Folketingsvalg ikke bestemmer, hvem der skal være statsminister. Men hvis vi er mange, der gør det samme, kan vi gøre en forskel.
Lige nu er mennesker over hele kloden er ved at få øjnene op for, at vi haft en fest med plastik i de sidste 50 år, og at tømmermændene nu har meldt sig, og at de ikke forsvinder af sig selv, men kun bliver værre, hvis vi ikke gør noget.
OG her er det, at hvis du og jeg og andre forbrugere landet over siger nej tak til sugerøret eller dropper engangsplastikbestikket, så vil det både betyde en direkte, om end ganske lille, reduktion i forbruget af engangsplastik, og samtidig være et vigtigt signal til både industrien og til politikere om, at noget bør ændres – både i produktionen og i lovgivningen.
Vores signal er modtaget
Det signal er blevet forstået – i hvert fald til en vis grad.
Hver dag får vi i Plastic Change henvendelser fra store og små virksomheder, butikker og iværksættere, der gerne vil havde vores hjælp eller samarbejde med os om nye måder at håndtere eller genanvende plastik. Det gælder alt fra kunstværker og kødbakker af genbrugsplast til supermarkeder, der stopper salg af engangsservice, øl uden plastikbetræk, cafeer med genbrugskopper, virksomheder, der eksperimenterer med genanvendelse af kasserede fiskenet og meget andet. Det er langt fra nok, men det er skridt i den rigtige retning. Vi venter stadig på dækindustrien. I mellemtiden må vi så prøve at slide lidt mindre på vores egne dæk…
Samtidig er politikerne vågnet op. Vi har omsider fået en dansk plasthandlingsplan, som umiddelbart tager fat på mange af de plastikproblemer, som vi i årevis har peget på. At der så er en række uafklarede spørgsmål i planen, og der er sat alt for få penge af i forhold til at få opfyldt ambitionerne er en anden sag, som vi vil forfølge i den kommende tid.
Fortsæt endelig
Men alt i alt er der ved at ske noget! Og det er ikke mindst, fordi mange af os almindelige mennesker og forbrugere, og her tillader jeg mig at medregne mennesket inde i politikeren og direktøren, på hver vores måde har reageret på en bekymring over den voksende plastikforurening.
Så bliv endelig ved med at strikke karklude, bruge muleposen, drikke vand fra hanen og sige nej tak til sugerøret. Det nytter alt sammen!!