Artikler

En jul med omtanke – hvor alle kan være med

Julen står lige for døren, og selvom man har holdt den bæredygtige linje hele året, så sker der ofte et eller andet omkring de kolde decemberdage, hvor sund fornuft ryger ud af vinduet, og forbruget bliver skruet helt op. 

Julen er nemlig (desværre) blevet lig med forbrug, hvad end det er pynt, juletræ, gavepapir, mad, julegaver, ved julearrangementer og så videre, og det kan være svært at forene bæredygtig adfærd med de mange tilbud og forpligtelser, som man kan føle hører julen til. 

En bæredygtig jul behøver dog ikke at være lig med nul forbrug, men handler måske nærmere om at holde jul med omtanke – Og at huske sig selv på, at ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget. Lidt har også ret.

Så her kommer vores 9 tips til, hvordan du kan gøre din jul mere grøn – som de fleste kan være med på:

Tip 1. Juletræet

Det mindst klimabelastende købte juletræ består ikke af et plastikjuletræ produceret og importeret fra Kina. Nej, det mest bæredygtige et økologisk, ikke-gødet eller giftfrit rødgran-juletræ, der er produceret lokalt i Danmark. Henter du et rødgran på en mark eller skov i Danmark, tæt på hvor du bor, har et sådan et træ et CO2-fodspor på omtrent 15 kilo (til sammenligning har én rose fra Holland, som man kan finde i diverse supermarkeds-indgange, et CO2-fodspor på 5 kilo). Sorter som Normannsgran, Nobilis, sølvgran og andre ædelgran-træer har et langt højere CO2-fodspor end rødgran, så prøv at undgå disse. 

Du kan endda genbruge træet efter jul ved sprede grene og skud mellem buskene i haven efterfølgende; til stor glæde for dyr og insektliv, og beskytter planter og buske mod vinterfrosten. 

Tip 2. Julesweateren

Lån en julesweater (hvis du skal bruge en sådan én). De fleste kender nogen, der ejer en farverig julesweater – måske du kan låne den til din kommende julefrokost i stedet for at investere i en ny? 95% af alle julesweatre indeholder plastik, og 40% bruges kun én gang. Så en idé kan være at låne eller bytte julesweatrene med nogen, du kender.

Tip 3. Gaveindpakning

Bæredygtig indpakning består af genbrug. En undersøgelse fra Affaldplus viser, at vi danskere bruger 825 ton gavepapir hver evig eneste jul. Og heldigvis findes der mange kreative løsninger til hvordan man kan skifte ny papirsindpakning ud. Ejer du noget overskydende eller gammelt stof f.eks. et tørklæde eller viskestykke, kan du pakke din gave ind på de fineste måder. Ellers kan man sagtens pakke gaver fint og kreativt ind med en skoæske, avispapir/blade, en krukke, en (stof)pose eller anden genbrugelig beholder, som du har derhjemme.

Du kan også bruge naturens gratis gaver til at pynte indpakningen, såsom tørrede blade, grankogler, gran osv. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Tip 4. Julepynt

Genbrug dit julepynt. Måske en indlysende én, men de mest bæredygtige juleløsninger, er dem du har i forvejen. Så i stedet for at købe nyt julepynt i år, så genbrug alt det du har fra de foregående år. 

Tip 5. (Genbrugs)julegaver

Find din næste julegave i en genbrugsbutik, vintage butik, antikvariat, loppemarked, DBA, eller lignende. Efterhånden kan man finde næsten hvad som helst brugt, så har du tid her i julen, kan vi klart anbefale at gå på opdagelse i genbrugsverden. Her kan man finde ting, tøj, legetøj, bøger etc. i rigtig god stand, så man kan virkelig gøre et godt loppefund – og mulighed for at købe en helt unik julegave, som ingen andre har.

Tip 6. Giv nærvær, tid og nye minder

I tråd med det ovenstående, så overvej at give en julegave der ikke skal pakkes ind. En naturoplevelse, mere tid, koncertbilletter, et restaurantbesøg, en kulturoplevelse, en skovtur kombineret med skøjtetur, eller en anden oplevelse, der inviterer til samvær og nærvær.  

Tip 7. Gaven, der er med til at gøre verden lidt bedre

Giv en julegave, der gavner havet og naturen – eller et andet godtgørende formål. Selvfølgelig vil vi mene at naturen og havet skal tænkes ind i julen også – for plastikforurening holder desværre ikke julepause. Giv eksempelvis et julestøttebevis til Plastic Change (inkl. et af vores unikke emaljekrus fra Hjemhavn) i julegave til én du holder af her. Havet vil eeeelske dig for det!

Tip 7. Tænk over kemien i dine gaver

Det er en god idé, at du tænker dig om en ekstra gang, når du shopper online udenfor EU. For din julegave købt i en netbutik udenfor Europas grænser kan nemlig indeholde skadelige kemikalier, da lande udenfor EU ikke er underlagt de samme skrappe kemikalieregler. Der kan eksempelvis være risiko for, at der er ftalater i plastikfigurer til børn, et kemikalie, der ellers er forbudt i Danmark. Børn er mere følsomme overfor skadelige kemikalier end voksne, så gå en stor bue udenom det billige, sundhedsskadelige legetøj, der bliver fragtet fra ikke-europæiske lande. 

Tip 8. Julemad

Bæredygtig og grønnere julemad – kan være et sprængfarligt emne at pille for meget ved, da vi i Danmark har nogle ret etablerede madtraditioner i julen. Men uanset hvad så tænk over hvor din mad som pryder julebordet kommer fra. En mere bæredygtig julemiddag er først og fremmest økologisk og gerne lokalt produceret. 

Køb f.eks. en juleand/fjerkræ fremfor flæskesteg, da en tommelfingerregel er, at rødt kød belaster klimaet mest, hvor fjerkræ belaster klimaet mindst, når det gælder kød. Tænketanken Concito har beregnet, at en flæskesteg udleder 50% mere CO2 pr. kilo kød end f.eks. en gåsesteg. 

Vil du gå hele vejen, så kan du servere vegetarisk eller vegansk julemad – vi har hørt at nøddesteg skulle være en ret fantastisk smagsoplevelse.

Tip 9. Sorter og undgå madspild

Sorter dit affald (korrekt) og brug resterne af dit madaffald (hvis der er moget tilbage). Eksempelvis viser beregninger at 10% af årets samlede madspild sker i juledagene. En idé kan være at portionsanrette julemaden i stedet, frem for det store tag-selv bord. Eller at finde opskrifter til nye retter bestående af resterne fra julemiddagen.

Madaffald skal altid sorteres i bio-spanden (hvis du har en sådan en), men for at bruge mindst muligt af jordens ressourcer er det vigtigt, at du sorterer så meget af julens affald som muligt, således at det kan genanvendes. Gaveindpakningen (hvis ikke den er genbrugelig) hører forresten til restaffald og ikke papir.

Rigtig glædelig jul til dig fra hele Team Plastic Change 🎄