Nyheder
Greenwashing truer bæredygtig udvikling i Kenya
Kenyas muligheder for at skabe egentlig bæredygtig udvikling er truet af greenwashing, mener organisationen Clean Up Kenya.
Det er ikke et nyt fænomen, at virksomheder pynter sig med lånte grønne fjer. Men over de seneste par årtier er det blevet mere udbredt, i takt med at miljøproblematikker bliver mere og mere udtalte, og offentlighedens og mediernes granskning stiger. Greenwashing er derfor blevet én de største trusler mod bæredygtig udvikling.
Det er ét af budskaberne i en artikel fra nonprofitorganisationen Clean Up Kenya, som stiller skarpt på greenwashing og dets udfordringer for den bæredygtige udvikling i Kenya.
Greenwashing-eksempler fra Kenya
Nogle af Clean Up Kenyas fremhævede eksempler på greenwashing, kommer fra læskedrik-giganten Coca-Cola.
Coca-Cola sælger hver dag millioner af engangsplastikflasker verden over, der er til stor skade for miljøet, da de ikke indsamles, og dermed tabes i miljøet. Frem for at sikre, at flaskerne ikke forurener ved at sørge for en pant og indsamlingsorden, sponsorerer Coca-Cola oprydninger, og forsøger dermed at få det til at syne som, at de tager ansvar for plastikforureningen.
Derudover trækkes deres grønne Sprite-flaske også ud som et eksempel på greenwashing. Den grønne flaske har over hele verden det universelle genanvendelsesmærke – men hvis flaskerne ikke indsamles, f.eks. via en pantordning, bliver de ikke genanvendt. Desuden er de farvede flasker er sværere at genanvende, hvilket betyder, at flasken i mange tilfælde reelt ikke bliver eller kan genanvendes. Dermed bliver anvendelsen af genanvendelsesmærket endnu et eksempel på greenwashing, der kan få Coca-Cola til at fremstå mere bæredygtig over for forbrugerne, end virksomheden reelt er.
Andre eksempler greenwashing i Kenya indebærer erhvervsorganisationer, der tager del i tvivlsomme mediekampagner og falsk indrapportering på genanvendelse, mens de samtidig arbejder for at bremse lovgivning om udvidet producentansvar.
Hvordan kan Kenya og andre lande beskytte sig mod greenwashing?
Clean Up Kenya opfordrer til aktiv handling for at forhindre, at greenwashing ikke underminerer den bæredygtige udvikling.
Først og fremmest skal det fastslås, hvor udbredt problemet er, hvilken indflydelse det har på politikker, hvilke omkostninger det har for miljøet, og hvordan det påvirker sårbare samfund.
Samtidig skal der være nogle lovgivningsmæssige og politiske løsninger på problemet, som eksempelvis udvidet producentansvar. Og medier, civilsamfund og offentligheden kan hjælpe udviklingen på vej ved at være fortalere for gode og reelle bæredygtige løsninger.
Et globalt problem
Situationen i Kenya er dog blot et eksempel på et globalt problem, som forsinker grønne løsningers fremvækst, og skaber benspænd for, at vi kan løse plastikkrisen og dens konsekvenser for miljø, dyr og mennesker. Den grønne omstilling kræver grundlæggende retænkning af forretningsmodeller, men rummer et kæmpe potentiale for miljø og samfund verden over, som denne analyse fra GAIA viser.