Artikler
Islandsk ildsjæl tager kampen op mod grænseløst plastikproblem
Foto: Søren K. Kløft
Det fjerne Island er mærket af, at store mængder plastik driver op på strandene. I det nordvestlige Island, langt fra storbyen Reykjavik, ligger kommunen Árneshreppur. Området har noget af Islands smukkeste natur, og journalist og forfatter Hrafn Jökulsson har mange gode barndomsminder fra Árneshreppur – Gråsæler, der hviler sig på stenene i fjorden, og en kold arktisk vind, der blæser henover klippelandskabet. Da Jökulsson vender tilbage i maj 2020, er stedet imidlertid forandret. Klimaforandringerne har sat sine spor, og store mængder af plastik skyller op på strandene.
Den stigende overproduktion af plastik går i mange tilfælde værst udover små lokalsamfund, som dét i Árneshreppur i det nordvestlige Island, fordi de ligger tæt på kysten. Forklaringen er, at det plastikaffald, der ender i havet, ofte tages med af strømmen, hvorefter vi ikke ser det igen, før det driver op på en anden strand, et helt andet sted i verden. Derfor er plastik et grænseløst problem.
De store mænger plastik, der skyller op på strandene i Árneshreppur, var ikke til at bære for Jökulsson. Han valgte derfor at sætte sin karriere på pause, og bruger nu alle sine vågne timer på én ting: At rense de lokale strande sammen med et stærkt team af frivillige. Det er ikke nemt, for Islands natur kan være barsk, men de frivillige har masser af gå- på-mod.
Jökulsson og de frivillige rydder op ved de islandske strande. Fotos: Søren K. Kløft
Jökulsson er ikke den eneste, der har et ønske om at gøre noget. Over hele verden deltager frivillige i oprydninger for at beskytte naturen. I Danmark var Plastic Change sammen med op imod 15.000 danskere med til at rydde op i naturen i anledning af World Cleanup Day i starten af efteråret. Formålet var at på virksomhederne til at tage ansvar for deres plastikproduktion. Vi bliver nødt til at forebygge, at plastik ender i naturen i første omgang, og blive bedre til at genbruge den samme plastik igen og igen.
Tilbage i Island kører Jökulssons og hans team af frivillige fra strand til stand. Det foreløbige mål er at lave en udstilling i Reykjavik for at gøre opmærksom på det voksende problem, og dets betydning for små lokalsamfund tæt på kysten, som dét Jökulssons er vokset op i.
Freelance skribent og fotograf Søren K. Kløft har lavet en webdok om Jökulssons projekt, som du kan læse her