Artikler
Klimaproblemerne er en gylden mulighed for forandring
Selvom klimaforandringerne er skræmmende, så mener forfatter og foredragsholder Gittemarie Johansen, at der i den nødvendige forandring af verden ligger en gylden mulighed for at bygge tingene op på en ny og bedre måde. Det håb skal vi holde fast i, mener hun.
Tilbage i 2014 faldt Gittemarie Johansen over et billede af Bea Johnson, en af fortalerne for zero waste-bevægelsen, og siden dengang har hun været bidt af den bæredygtige omstilling. Til dagligt bruger hun sociale kanaler som YouTube og Instagram til at inspirere tusindvis af følgere til en mere bæredygtig livsstil, og i fremtiden håber hun, at vi forbruger helt anderledes, end vi gør i dag:
“I dag er der ikke et økonomisk incitament til at reparere de ting, vi har. Det er fx billigere at købe en ny vaskemaskine end at få lavet en ødelagt en. Det skal der laves om på, så vi får bæredygtighed med fra starten“, siger hun.
Hun mener, at virksomhederne skal belønnes, når de tænker bæredygtigt, såsom at lave produkter, der er designet til at blive repareret. Selvom hun anerkender, at klimaforandringerne er bekymrende og overvældende, så mener hun stadig, at klodens tilstand giver os en mulighed for at bygge tingene op på ny:
“Hvis man skal se tingene fra en positiv vinkel, så er virkeligheden, at vi er nødt til at ændre verden, og det er altså en gylden mulighed for at begynde forfra og få indbygget bæredygtighed fra start af“, siger hun.
Ifølge Gittemarie Johansen er meget dog ude af den enkelte forbrugers hænder, hvilket også er grunden til, at hun håber på mere bæredygtig lovgivning i fremtiden:
“Det vigtigste, vi skal i fremtiden, er at have en klart defineret greenwashing-lovgivning (lovgivning mod grønne påstande, red.), så forbrugerne ikke skal kæmpe imod misinformation“, siger hun.
Hun mener generelt, at alt for meget lovgivning er blevet lavet i virksomhedernes favør, og at der i fremtiden skal laves lovgivning, hvor virksomhederne stilles til ansvar fremfor at blive tilgodeset. På den måde bliver det også lettere at være forbruger.
Hverdagen må ikke gå hen og blive kedelig
At bæredygtighed og luksus kan gå hånd i hånd, vil måske for nogle virke modstridende, men Gittemarie Johansen mener ikke, at det ene udelukker det andet:
“Man kan sagtens sænke sit CO2-aftryk og samtidig højne sin livskvalitet med lækre oplevelser. Hverdagen må bestemt ikke gå hen og blive kedelig, så er der jo ingen, der gider den grønne omstilling“, siger hun med et grin.
Det er en af grundene til, at hun lige har udgivet en bog om plantebaseret fine dining. For den grønne forfatter og foredragsholder, så er det ikke et spørgsmål, men et faktum, at alle kan hoppe med på den bæredygtige bølge:
“Jeg kan huske engang, hvor jeg holdt et oplæg på en efterskole, og der var en pige, der rakte hånden op og sagde, at hun ikke syntes, jeg lignede en, der havde genbrugstøj på, fordi jeg var iført jakkesæt og stiletter. Men miljøforkæmpere ser ikke ud på en bestemt måde, og jeg mener, at alle kan reducere deres aftryk på den ene eller den anden måde. Dermed ikke sagt, at alle skal gå op i de samme ting“, siger hun.
Hun pointerer samtidig, at det ikke er muligt at ændre alt på en dag, men at skiftet til en mere bæredygtig hverdag skal ske gradvist.
Alle skal være med i samtalen
En af Gittemarie Johansens største ønsker for fremtiden er, at alle tør at snakke med om klimaforandringerne:
“Jeg håber virkelig, at vi i den nærmeste fremtid er mere tilpas med at snakke om de her svære ting. Der er mange, der ikke tør snakke om klimaforandringerne, fordi det er uhyggeligt, eller de ikke ved nok. Men jeg vil vove den påstand, at de fleste ved mere om jordens tilstand, end de giver sig selv credit for, og det er vigtigt, at vi snakker om det, og gør det så tit, vi kan, så vi sammen kan mobilisere en forandring“, siger hun.
Forfatter og foredragsholderen tror på, at selvom politikerne og virksomhederne bærer en stor del af ansvaret, så kan vi som forbrugere være med til at ændre tingenes tilstand ved at italesætte problemerne, normalisere nysgerrighed omkring klimaforandringer, råbe højt om det, vi godt kunne tænke os, og ikke mindst stemme og købe bæredygtigt ind:
“Det er de mange bække små, der kan være med til at skabe de store forandringer, og hvis ikke jeg troede på, at det er muligt at ændre verden, så ville jeg ikke lave det, jeg laver“, siger hun stålfast.