Nyheder
Mission:Mikroplastik – Ny kampagne skal informere om det usynlige plastikproblem
Mikroplastik er fremtidens problem, medmindre vi handler nu og stopper spildet. Plastic Change og Rådet for Grøn Omstilling sætter fokus på problemet mikroplastik med kampagnen Mission:Mikroplastik, og inviterer borgere i Danmark med på fælles mission, hvor vi sammen kan sætte en stopper for spild af mikroplastik.
Der er fundet mikroplastik i krebsdyr, som lever på jordens dybeste sted i Marianergraven på 11 km dybde; der er fundet store mængder mikroplastik i sneen på Arktis og Svalbard; der er fundet mikroplastik højt oppe i Rocky Mountains; der er i mikroplastik i luften; og der er fundet mikroplastik i vores fødekæde bl.a. i frugt og grøntsager, vand og salt; og der er lavet flere studier, der indikerer at mikroplastik kan have effekt på menneskers sundhed. Mikroplastik er overalt, og vi ved nok til at skulle være bekymrede og til at gøre noget ved det.
Mikroplastik kom for alvor på danskernes læber med ”Karklud-bevægelsen” for et par år tilbage, hvor almindelige danskere flittigt strikkede karklude i bomuld for at undgå mikroplastikforurening fra de købte karklude af polyester. Det førte til, at mange detailkæder begyndte at sælge karklude uden mikroplastik. Men mikroplastik er ikke udelukkende borgernes ansvar. Faktisk er det meget begrænset, hvad den almindelige borger kan gøre for at bremse de største kilder til mikroplastikspild og forurening, som f.eks. slid af bildæk, maling, syntetiske tekstiler og tab af plastik pellets, der er råstoffet til mange plastikprodukter. Hvis vi skal løse problemerne med mikroplastik der tabes og spildes, skal industrien i langt højere grad på banen og holdes til ansvar for design af deres produkter.
Derfor har Plastic Change og Rådet for Grøn Omstilling taget initiativ til kampagnen Mission:Mikroplastik. Kampagnen skal informere om de største kilder til mikroplastik, der spildes til naturen, og samtidig være med til at sætte fokus på industriens ansvar for at lave produkter uden mikroplastik og ikke spilde mikroplastik i deres produktion.
Vi vil have danskerne med på Mission:Mikroplastik, så vi sammen kan råbe politikerne op og sikre, at mikroplastik og industriens ansvar kommer på den politiske dagsorden. EU-Kommissionens eget forsker-rådgivningsnetværk, SAPEA, har konkluderet, at hvis vi fortsætter udledningen af mikroplastik som nu, vil det udgøre en global trussel mod vores miljø indenfor en generation. Vi vil have de danske politikere til at kræve handling i EU og derfor skal danske politikere i kommende politiske tiltag på plastik medtage en klar indsats mod kilder til mikroplastik, herunder nanoplastik, som forskerne i SAPEA påpeger som et særligt ubelyst problem indenfor mikroplastik.
Kom med på Mission:Mikroplastik – vi har brug for din stemme til at lægge pres på politikerne.