Artikler
Plastik i havet gør muslinger deforme
Studie fra DTU viser, at halvdelen af muslingelarverne bliver misdannede, når de indtager mikroplastik.
Forskere på DTU har fodret blåmuslingelarver med små stykker af mikroplastik med det resultat, at halvdelen af larverne blev misdannede. ”Nogle muslinger havde deforme eller hullede skaller, og flere havde væv hængende ud af siden. Det var tydeligt, at de var misdannede, udtaler ph.d. studerende og hovedforfatter til undersøgelsen, Sinja Rist til fagbladet Ingeniøren.
Under forsøget udsatte forskerne muslingelarverne for større og mindre mængder mikroplast, lig de mængder, der kan forekomme i vandmiljøet. Og det viste sig, at der var en klar sammenhæng mellem mængderne af plastik i vandet og forekomsten af deforme muslinger.
Færre muslinger
Forskerne mener, at mikroplast i havvandet kan være en del af forklaringen på, at der i de senere år har været en tilbagegang i muslingebestandene i Danmark, Norge, Holland og Skotland. ”Det er ikke overraskende, at der er en skadelig effekt blandt muslinger, men det er overraskende, at effekten er så stor,” siger biolog i Plastic Change, Claudia Sick.
Hun tror, at flere af sådanne studier vil vise skadelige effekter også på andre dyrearter:
“Det er jo logisk, at fremmede partikler såsom plastik, vil have en eller anden form for negativ effekt, i og med at muslingerne skal bruge energi på at håndtere noget, som de ingen næring får ud af”
Mangler viden
Forskerne bag den nye undersøgelse understreger, at der stadig er meget lidt viden om, hvordan forskellige organismer spiller sammen med mikroplastik, og hvordan det påvirker de naturlige økosystemer. ”Derfor har vi brug for mere forskning ikke mindst, hvordan en så markant reduktion af bestanden hos én direkte påvirket nøgleart kan have betydning for et helt økosystem. Når det er sagt, må vi ikke lade manglen på forskning gøre, at vi udskyder en ambitiøs og omgående indsats for at stoppe forureningen – før det viser sig for sent,” fastslår Claudia Sick.
De skadelige fysiske effekter af større stykker plastik er dokumenteret ved feltstudier, der har vist at bl.a. hvaler, skildpadder og havfugle er døde efter at have indtaget plastik eller bliver viklet ind i det. ”Men effekten af de helt små plastpartikler på de små dyr er langt mere komplicerede at dokumentere. Derfor er laboratoriestudier, som det fra DTU, enormt vigtige, hvis vi skal kunne vise en sammenhæng mellem mikro-/nanoplastik og skadevirkningerne,” siger Claudia Sick.