Nyheder
Plastik kan skade børns hjerner
Vores samfund er fyldt med plastik, og desværre indeholder meget plastik kemikalier, der er til fare for både miljø og mennesker. Nu advarer eksperter om en sammenhæng mellem ftalater og langvarig skade på neuroudviklingen hos fostre, spædbørn og børn.
Uanset hvor vi kigger hen, er dét der: plastik. I vores mademballage, i vores tøj, i vores bygninger, og mange andre steder. Hvad der dog ikke er så let at se for øjet, er den cocktail af farlige kemikalier, som er i plastikken.
Ftalater er nogle af de typer af kemikalier, der kan findes i plastik, som kan have negative konsekvenser for både miljø og mennesker.
Ftalater er at finde alle steder. Det er specielt bekymrende, da kemikalierne kan være forbundet med flere sundhedsmæssige problemer som overvægt hos børn, kræft og fertilitetsproblemer. Og nu advarer en gruppe forskere og sundhedsprofessionelle om, at ftalater kan skade udviklingen af børns hjerner.
Læs også: Forskere er enige: Kemikalier i vores fødevareemballage forurener vores mad og udgør en sundhedsfare
Fostres eksponering for ftalater kan medføre alvorlige neurologiske udfordringer som eksempelvis ADHD
Den nye rapport fokuserer specifikt på forbindelsen mellem ftalat-eksponering og langvarig neuroudviklingsskade hos fostre, spædbørn og børn, hvor de inddrager data fra flere forskellige studier.
Rapporten inddrager en række neurologiske udfordringer i forbindelse med forstres eksponering for ftalater. Heraf er nogle af de stærkeste forbindelser fundet mellem eksponeringen for ftalater og hyperaktivitet, emotionel reaktivitet og ADHD. Derudover er der, blandt andet, også fundet en sammenhæng mellem ftalat-eksponering og dårligere arbejdshukommelse og intelligens.
FTALATER I DANMARK OG EU
I Danmark har vi siden 1999 haft særlig lovgivning på området for børn under 3 år. Lovgivningen indebærer et forbud mod import, salg og anvendelse af ftalater i legetøj og småbørnsartikler til børn under 3 år. Der er dog ikke nultolerance men en maksimumgrænse på 0,05 vægtprocent. Derudover har der siden 2010 været et forbud mod det hormonforstyrrende stof BPA (Bisphenol A) i fødevarekontaktmaterialer til babyer, såsom sutteflasker.
I EU har der siden 2007 været lovgivning på området for børn 0-14 år. Lovgivningen indebærer, at det er forbudt at fremstille, importere og sælge legetøj og småbørnsartikler til 0-14-årige, hvis de indeholder en ud af fire specifikke ftalater, samt hvis produkter, der kan kommes i munden, indeholder en ud af yderligere tre specifikke ftalater. Der er dog ikke nultolerance men en maksimumgrænse på 0,1 vægtprocent). Derudover har lovgivningen siden 2008 også indebåret, at der ikke må bruges BPA i sutteflasker og mademballager.
Læs mere på Miljøministeriets hjemmeside
Farlige kemikalier i plastik bør forbydes
Eksperterne opfordrer til at fjerne de skadelige ftalater fra forbrugerprodukter, der bidrager til eksponering hos gravide kvinder, kvinder i den reproduktive alder, spædbørn og børn.
Denne rapport er især henvendt til USA, og der opfordres til, at politiske instanser i landet reagerer hurtigt ift. at eliminere brugen af ftalater. Derudover understreges det, at de enkelte delstater ikke bør vente på, at regeringen tager affære, da delstaternes ageren kan sætte skub i tingene på føderalt plan.
Læs også: McDonald’s tager et vigtigt skridt mod at fjerne farlig kemi fra sine fødevareemballager
Til trods for at vi har lovgivning på området i Danmark og EU, specielt når det kommer til børn, så har vi også her problemer med farlige kemikalier i vores plastikprodukter. Det har et studie fra 2020 bl.a. været med til at understrege. Her blev der fundet farlige kemikalier, der forbindes med fødevareemballage, i kroppen. Derudover er der også områder i lovgivningen, der kan forbedres. Først og fremmest er det svært, at få stoffer helt forbudt, og ydermere er der ofte ikke nultolerance for stofferne. Man arbejder derimod med maksimumgrænser for, hvor meget af ftalaterne produkterne må indeholde ift. vægtprocent. Dette er også tilfældet i både dansk og europæisk lovgivning om ftalater i legetøj og småbørnsartikler.
I Plastic Change arbejder vi for at få skadelig kemi ud af vores forbrugerprodukter, og at det kun er produkter, der hverken er til skade for miljø, dyr eller os mennesker, som i fremtiden ser dagens lys.
KIG EFTER SVANEMÆRKET OG CE-MÆRKET
Når du handler i Danmark, kan du kigge efter Svanemærket. Det er en god sikring for, at der ikke er skadelig kemi i dine varer. Derudover er det en god idé at kigge efter CE-mærket, når du handler inden for EU. CE-mærket er en af de bedre garantier for, at dine varer overholder EU-lovgivning, f.eks. ift. ftalater og andre kemikalier